Lungemos – fra billigmat til «supermat»

For mange av oss som har levd en stund, har nok lungemos vært noe vi i barndommen “måtte” spise. Og det var ikke nødvendigvis fordi vi elsket det, men fordi det var sunt, næringsrikt og billig. «Spis opp, det er bra for deg!» sa mor, og så var det bare å ta en skje til.

I dag, mange år senere, har lungemos fått en aldri så liten renessanse. Ikke som nødløsning, men som delikatesse for matkjennere som setter pris på ekte smak, håndverk og bærekraft. Og få brenner mer for lungemos enn pølsemaker Hans Ole Bergby – som spiser det selv hver eneste dag.

Elsker lungemos!

Pølsemakeren smiler bredt når han blir spurt om favorittmaten sin.

– Jeg elsker lungemos! Det er «supermat» og noe av det sunneste du kan spise, sier han entusiastisk.

– Vi lager den helt fra bunnen av, og bruker lunger, nyrer, litt økologisk svinekjøtt, løk og krydder. Den får koke lenge og godt, slik at smaken blir rund og fyldig – akkurat slik det skal være. Dette er ekte husmannskost, laget med respekt for tradisjoner.

For Hans Ole handler det ikke bare om smaken, men også om verdiene bak.
– Lungemos er ren mat. Full av næring, uten tull. Og så er det bærekraftig. Vi bruker hele dyret – akkurat slik besteforeldrene våre gjorde. Ingenting går til spille.

Renessanse blant matkjennere

Mens lungemos tidligere ble sett på som billig hverdagsmat, opplever Hans Ole nå at flere og flere får øynene opp for retten.

– Det har skjedd noe de siste årene. Folk generelt, og kanskje vår kundegruppe spesielt, blir bare mer og mer matbevisste. De ønsker ren og ekte mat basert på ordentlig håndverk, ikke industrimat. Mange kommer innom og sier: «Jeg har ikke spist lungemos siden jeg var liten – og nå smaker den bedre enn jeg husket!»

– Jeg tror folk har begynt å forstå at tradisjonsmat ikke er gammeldags. Den er kortreist, ren og sunn. Når du spiser lungemos, får du faktisk i deg masse protein, jern og vitaminer, sier han.

En gryte med helse og historie

Lungemos er ikke bare god – den er også skikkelig næringsrik. Innmat inneholder viktige næringsstoffer som mange av oss får for lite av.

Fakta om lungemos:
• Rik på jern, vitamin A og B-vitaminer
• Høyt innhold av protein, lavt innhold av fett
• Bidrar til bærekraftig matproduksjon – hele dyret blir brukt
• Naturlig og ujålete – uten tilsetningsstoffer

Hans Oles beste serveringstips:

– Klassikeren er å servere lungemos med kokte poteter og tyttebær, sier han.
– Men prøv litt nytt også! Prøv gjerne med vår potepuré med litt grov sennep og f.eks. vår fermenterte agurksalat som gir frisk syrlighet. Sammen blir det en nydelig balanse mellom sødme, salt og syre.

– Selv spiser jeg som oftest lungemos på aller enkleste vis – kun lungemos og tyttebær. Mer trenger jeg ikke. Da kommer smaken ordentlig til sin rett, sier han med et smil.

Smaken av respekt og tradisjon

For pølsemakeren handler lungemos ikke bare om mat – men om respekt for dyret, håndverket og tradisjonen.

– Våre besteforeldre kastet ikke mat. De brukte alt, og de visste hva som var sunt. Jeg synes det er flott at disse verdiene er i ferd med å komme til heder og verdighet igjen, sier han.