Egenfermentert surkål, eller Sauerkraut, er en av Hans Ole Bergbys favoritter. – Sauerkraut er en skikkelig god og sunn surkål, sier han. – Den er sunn fordi den blir fermentert med melkesyrebakterier som bl.a. er bra for fordøyelsen. Og så er den veldig enkel å lage. Det finnes sikkert flere måter, men her er i hvert fall oppskriften på hvordan jeg lager den.

Det jeg bruker er:

• Hodekål
• Spisskål
• Gulrot
• Havsalt
• Karve

Først kutter jeg hodekål og spisskål og rasper gulrøtter. Jeg veier dette, og tilsetter 15 gram havsalt og 5 gram karve pr. kg.

Så knar jeg det hele godt sammen til det blir skikkelig saftig. Deretter legger jeg blandingen på glass med skrukork. Det er viktig å bruke lokk som kan skrus til så det blir helt tett. Jeg bruker store Norges-glass. Når glasset er nesten fullt legger jeg et kålblad på toppen. Deretter legger jeg press på det slik at saften fra kål og gulrot siver opp og dekker blandingen.

Jeg lar glasset med surkålen stå i romtemperatur en uke, for fermentering. Etter en uke, setter jeg glasset på kjøla. Da er den klar for å spises, men den smaker like godt etter mange måneder, forsikrer Hans Ole Bergby.

Lykke til!