Det begynte med min farfar August Bergby i 1916

I 1916 reiste en ung nyutdannet pølsemaker til Sunndalsøra for å starte pølsmakeri og kjøttforretning. Den unge mannen var min farfar, August Bergby. Det samme året, ble Bergbys Kjøttforretning etablert. I 1923 flyttet familien til Rjukan og drev kjøttforretningen videre der i flere år. I 1937 flyttet både familien og bedriften nok en gang. Denne gangen til Porsgrunn, der min farmor Laura var født og oppvokst.

Pølsemakere i tre generasjoner

Da jeg startet opp pølsemakeriet igjen i 2016 var det altså akkurat 100 år siden min farfar startet Bergbys Pølse-mageri & Slagter-forretning. På begynnelsen av 1950-tallet overtok min far Hans. Som tredje generasjon av pølsemakere, er det med ydmykhet og respekt jeg går i deres fotspor. Både August og Hans satte alltid sin ære og stolthet i å lage pølse- og kjøttprodukter av høy kvalitet.

Stolte øyeblikk

Navnet Den Stolte Pølsemaker er ikke tilfeldig valgt. Min visjon er å skape noen stolte øyeblikk! Vi skal være stolte av råvarene vi bruker. Vi skal være stolte av den jobben vi gjør. Vi skal være stolte av produktene vi lager. Og vi skal være stolte når kunder kommer igjen, og igjen.

Velkommen til Den Stolte Pølsemaker

I dag består vårt vareutvalg av 10 forskjellige pølser, seks forskjellige ferdigretter og nå nærmere 30 andre produkter. Både vår wiener- og krydderpølse er sterkt inspirert av resepten som min far brukte da han utviklet og produserte den legendariske Bergby-pølsa fra begynnelsen av 60-tallet. Den gang var det svært lite av resepter og produksjonsmetoder som ble dokumentert skriftlig. Reseptene vi bruker i dag, er derfor i stor grad basert på egen hukommelse og samtaler med pølsemakere som jobbet i produksjonen den gang. Jeg håper likevel vi har klart å gjenskape smaken som nærmest gjorde Bergbypølsa verdensberømt – i hvert fall i Porsgrunn 🙂

Vennlig hilsen en stolt pølsemaker

Farfar August (bak) sammen med sine ansatte utenfor A Bergby Pölse-mageri & Slagter-forretning, sannsynligvis en gang midt på 1920-tallet.

Pølsemaker og slakter Hans Bergby. Bildet er trolig tatt på 50-tallet.